Olimpos’ta Gezilecek Yerler

1. Olimpos Antik Kenti

Olimpos Beydağları Milli Parkı alanı içerisinde bulunan Olympos Antik Kenti, antik Likya kentlerinden biri. Akdeniz’e açılan Olympos’un önemli bir liman kenti olduğu ve kentin ortasından geçen Olympos Çayı’nın gemilerin girdiği liman özelliğine sahip olduğu günümüze ulaşan arkeolojik verilerden anlaşılıyor.

Olympos, MÖ 168’de Likya Birliği’nde üç oy hakkına sahip 6 şehirden biriydi. MÖ 1. Yüzyılda Phaselis’le birlikte korsan Zeniketes’in kontrolü altındaydı. Korsan saldırılarından çok etkilenen ve fakirleşen kent, orta çağda toparlandı. Osmanlı’nın deniz hakimiyetiyle 15. yüzyılda terk edildi.

Nehrin iki yanındaki çok sayıda antik tapınak, mezar ve kalıntılar defne ve böğürtlen çalısı ve diğer bitki örtüsüyle kaplı. Dar vadinin iki tarafında kurulmuş antik kenti gezmeyi unutmayın. Vadinin denize açıldığı yerdeki, iri taşlıklı plaj şahane. Derenin kuzey kısmındaki kayalık üzerinde Olympos’un son dönemini yansıtan orta çağ kalesi ve kalıntıları var. Oradan Olimpos Koyu manzarası olağanüstü.

2. Olimpos Plajı

Olimpos Antik Kenti’nin sahil bölümü iri çakıl taşlı Olimpos Plajı‘na ev sahipliği yapıyor. Deniz kaplumbağaları caretta carettaların yumurtlama bölgesi olan plaj, Türkiye’nin en bakir, temiz, doğası korunmuş alanlarından biri.

Olimpos sahilindeki deniz, dağlardan gelen akarsuyun birleştiği bir noktada olduğundan deniz suyu diğer bölgelere göre her zaman daha serin oluyor. Sahilde Deliktaş mevkisinden itibaren Çıralı’dan ayrılan sahil Antalya’nın Kumluca ilçesi sınırlarında. Olimpos Koyu’nda denize girmek, koyun güneybatısındaki mağaralarda yüzmek, tekne turları ile koy çevresini keşfetmek ve tepelere tırmanıp sahile kuş bakışı bakmak yapılacak aktiviteler arasında.

Olimpos Plajına ulaşmak için Olimpos Antik Kenti’nin içinden geçmek gerekiyor. Antik kente ve plaja Müze Kart ile ücretsiz giriş yapılabiliyor.

3. Çıralı

Çıralı, Olimpos Sahili’ni paylaşan iki yerleşim yerinden biri. Antalya’nın Kemer ilçesine bağlı Çıralı, nesli tükenmekte olan caretta caretta kaplumbağalarının yuvalama yeri olduğundan koruma altında. Sahilin hemen ardında bulunan köy dağınık bir yerleşime sahip. Narenciye ve meyve ağaçlarıyla bezeli bu bölgede çok sayıda konaklama tesisi bulunuyor.

Çıralı yakınlarından Ulupınar Köyü, Kemer ilçesi sınırlarında. Yüzyıllık çınarların gölgesinde, serin suların aktığı bu yerleşim yeri Phaselis’ten sonra Tekirova’yı geçer geçmez önemli bir mola yeri. Yemyeşil ormanlarla çevrili köy, huzurlu bir durak. Çıralı Plajı’na herhangi bir zaman sınırlaması olmadan ücretsiz girilebiliyor.

4. Yanartaş

Çıralı yakınlarında bulunan Yanartaş, volkanik bir yamacın farklı noktalarında yılın her dönemi hiç sönmeden yanan ateş öbeklerine sahip. Antik bir patikadan yarım saatlik yürüyüşle ulaşılan Yanartaş’ın mitolojik bir öyküsü de var.

Antik çağdan bu yana hiç sönmediğine inanılan Yanartaş, 230 metre yükseklikteki kayalardan sızan ateşi ile büyüleyici bir yer. Antik çağda son nefesinde bile ağzından ateş püsküren bir varlığın yaşadığı düşünülen Yanartaş, Olimpos’un en gözde ziyaret yerlerinden. Olimpos gezilecek yerler listenize muhakkak ekleyin. Yanartaş ziyaret saatleri konusunda herhangi bir zaman kısıtlaması yok. Ücretsiz ziyaret edilebiliyor.

5. Adrasan

Olimpos’un 8 km güneyinde yer alan Adrasan, Kumluca ilçesi sınırlarında. Musa Dağı’nın gölgesinde uzayan yay uzayan Akdeniz‘in en güzel kumsallarından birine sahip. 2 km’den fazla uzunluktaki Adrasan Koyu, Antalya’nın batısındaki kıyı şeritleri içinde en uzun olanlarından.

Asıl yerleşim yerinin sahilden 5 km batıda, deniz seviyesinden yüksek bir konumda olduğu Adrasan, etkileyici kumsalı ve komşusu Gelidonya Feneri ile biliniyor. Adrasan Deresi, kasabanın en çekici yeri. Derenin iki kıyısı geniş teraslı mekanlar ve otellerle dolu. Çok sayıda pansiyon ve otelin olduğu Adrasan, konaklamak için de en uygun yerlerden.

6. Suluada

Adrasan’da bulunan Suluada, Antalya’nın Maldivleri benzetmesi yapılan, muhteşem turkuaz renkli deniz suyuyla tekne turlarının gözde duraklarından. Bembeyaz renkli iki ayrı kumsala sahip olan Suluada, ismini üzerinde bulunan tatlı su kaynağından alıyor. Denizin ortasında yer alan adanın su kaynağının şifalı olduğuna inanılıyor.

Suluada tekne turları Adrasan’dan kalkıyor. Olimpos’ta kaldığınız pansiyona söylerseniz sizin için tekne turunu rezerve ederler. Suluada tekne turlarına çok talep olduğundan gitmeden en az 2 hafta önceden rezervasyon yaptırmaya bakın. Olimpos’ta kaldığınız pansiyona söylerseniz sizin için tekne turunu rezerve ederler.

Yine Adrasan ve Çıralı’dan kalkan Suluada dışında diğer enfes koylara uğrayan bir tekne turu daha var. Sazak, Ceneviz Limanı (Porto Ceneviz), Çoban Limanı, Akvaryum gibi şahane görülmesi gereken noktalara uğruyor.

Ceneviz Koyu, Olimpos’a 5 km uzaklıkta yer alan, bölgede tekne turlarının uğrak noktalarından biri. Yemyeşil orman dokusu ve masmavi denizi ile görsel şölen yaşatan koy, büyüleyici bir güzelliğe sahip.

7. Likya Yolu ve Gelidonya Feneri

Dünyanın en güzel uzun yürüyüş rotaları arasında gösterilen Likya Yolu, Fethiye’den Phaselis’e 509 km uzunluğundaki bir rota. Yılın her dönemi rahatlıkla yürünebilmesi nedeniyle doğa ve yürüyüş tutkunlarının akın ettiği rota üzerinde Olimpos da bulunuyor. Harika manzaralar sunan rota üzerinde belirli aralıklarla yerleştirilen bilgilendirme levhaları ile tarihi ve doğal güzellikleri takip edebilirsiniz.

Teke Yarımadası’nın güney ucunda yer alan Gelidonya Feneri, Likya Yolu güzergahının üzerinde. Türkiye kıyılarında, deniz seviyesinden en yüksek noktada bulunan Gelidonya Feneri, aynı zamanda ülkemizin en eski deniz feneri. Aynı burunda MÖ 1200’lü yıllardan kalma Fenike gemi batağı da yer alıyor. Manzarası, doğası ve tarihi dokusuyla şahane bir yer.

Olimpos’ta dilerseniz Likya Yolu rotasının bir bölümünü yürüyebilirsiniz. Olimpos Likya Yolu rotasının ortasında yer aldığından rotanın hem geliş hem gidiş yönünü yürüyebilirsiniz. Olimpos’tan Ulupınar’a yürüyüş yaklaşık 5 km ve yürümek ortalama 4 saat kadar sürüyor.

Bu turda Olimpos’tan otelinizden araçla alınıp önce Çıralı Yanartaş girişine ulaştırılıyorsunuz. Rota yürüyüşü girişten önce Yanartaş’a oradan da tepeliklerden ve orman patikalarından geçerek Ulupınar’a yürüyorsanız. Ulupınar ağaçlar gölgesinde geçen dere kenarında yemek molası vererek dinleniyorsunuz. Bu yürüyüş öğleden sonra 15.00’te başlıyor, 4 saatte rotayı yürüyüp Ulupınar’a ulaşıyorsunuz. Orada da 1 saat yemek molası veriyorsunuz. Ulupınar’dan araçla alınıp otelinize geri bırakıyorlar.

Olimpos Likya Yolu yürüyüş rotasının diğeri ise Olimpos’tan Adrasan’a veya Adrasan’dan ters şekilde Olimpos’a yapılıyor. Bu rota diğerine göre nispeten daha rahat, fakat tam gün. Yürüyüş sabah erken saatte, sabah genelde 7’de trekking başlayıp öğlen deniz keyfi için Adrasan’da uzun mola veriliyor. Bu rota 16 km uzunluğunda.

Doğa’nın içinde olmak, Yanartaş’ı görmek için Ulupınar rotası, ama doğa ve denizi birleştirip yüzeyim derseniz Adrasan rotasını tercih edin.

Dileyen için sadece akşamları yapılan Yanartaş turu da var. Servis Olimpos’tan sizi akşam 21.00’de alıyor, Yanartaş girişine bırakıp, aynı noktadan 1,5 saat sonra alınıyorsunuz.

8. Tahtalı Teleferik

Yunan mitolojisinde Olympos Dağı, tanrıların evi olarak adlandırılıyor. Bu yüzden Anadolu ve Yunanistan coğrafyasında 20’ye yakın dağa Olimpos adı verilmiş. Olympos-Beydağları Sahil Milli Parkı içerisindeki 2,374 m yüksekliğindeki Tahtalı Dağı’nın antik dönemdeki ismi de Olimpos’tu.

Olimpos Tahtalı Dağına ulaşmak için teleferik sistemi bulunuyor. 600 metre yüksekten binilen teleferikle 2,365 metreye kadar çıkılabiliyor. 10 dakikalık yolculuk sırasında unutulmayacak manzaraya doya doya bakabilirsiniz. Dağ çevresinde yamaç paraşütü de yapılıyor.